Ekonomi

Avro Bölgesi’nde kurumsal krediler durma noktasına geldi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Eylül ayı kurumsal ve tüketici kredilerindeki aylık değişimleri yayınladı.

Buna karşılık ağustos ayında yıllık bazda yüzde 0,7 artan şirket kredileri geçen ay yüzde 0,2 arttı. Bu artış, söz konusu kredilerde Aralık 2015’ten bu yana en düşük artış olarak kaydedildi.

Kurumsal kredilerde süregelen ivme kaybı da “20 ülkeli bloğun resesyonun eşiğinde olduğuna dair yeni kanıtlar sağladığı” şeklinde değerlendirildi.

Tüketici kredileri ağustos ayındaki yüzde 1’lik artışın ardından geçen ay yüzde 0,8 arttı. Aylık kredi akışı 4,5 milyar euro oldu.

Eylül ayında M3 para arzı yıllık bazda yüzde 1,2 azalarak analistlerin yüzde 1,8’lik düşüş beklentisinin altında kaldı. altında kaldı. Ağustos ayında arz yüzde 1,3 düştü.

M3 para arzındaki azalma önümüzdeki dönemde enflasyon artış hızının yavaşlayabileceğinin göstergesi olarak görülüyor. Ancak para arzı ile enflasyon arasındaki ilişkinin artık çok karmaşık olduğu düşünülmektedir.

Bankalar da kredileri kesmeye hazırlanıyor

Öte yandan ECB’nin bloğun en büyük bankalarına ilişkin dün yayınladığı anket, dördüncü çeyrekte işletmelerin krediye erişimini daha da kısıtlamayı planladıklarını ve kredi talebinin de azaldığını gösteriyor.

Son haftalarda sanayi üretim bilgilerinden satın alma ve ekonomik güven endekslerine kadar tüm büyüme göstergeleri, zayıf dış talep, tüketici ihtiyatlılığı ve yüksek faiz oranlarının etkisiyle Euro Bölgesi ekonomisinin şu anda sakinleştiğini, hatta küçüldüğünü gösteriyor.

Bu arada ECB faiz oranlarını artırarak yüksek enflasyonla mücadele ediyor.

ECB’nin Temmuz 2022’den bu yana 10 faiz artışı kademeli olarak etkisini gösterirken, bu durum tüketicilerin kredi maliyetlerini artırdı; Aynı zamanda inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha değerli hale getirerek ekonomiyi yavaşlatıyor.

ECB’nin bir sonraki faiz toplantısı 26 Ekim’de yapılacak.

ECB’nin para piyasalarında fiyatlamada 3 ana politika faizini sabit tutacağı kesin kabul ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu