Ekonomi

Erzincan’daki madende çalışan 9 işçiyi bulma çalışmaları sürüyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, madende yaptığı incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende heyelan meydana geldiğini hatırlattı.

Cevherin bulunduğu yığın liçi sahasından yamaçta önce kayma, sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi oluştuğunu belirten Bakan Yerlikaya, “Hareket yaklaşık 200 metre yükseklikteki bir yamaç boyunca gerçekleşti. Kayan kütlenin toplam hacminin şu anda 10 milyon metreküp olarak hesaplandığını ve bu kütlenin “Yaklaşık 800 metre hareket ettiği ve hareket hızının da ortalama saniyede 10 metre olduğu tahmin ediliyor” dedi.

İlk belirlemelere göre kayan kütle arasında 9 işçi de vardı. altındaYerlikaya, işçilere yönelik arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Olayın yaşandığı ilk dakikalardan itibaren bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli, İl AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayın ardından bölgeye İçişleri, Elektrik ve Tabiat Bakan Yardımcılarımız görevlendirildi. Kaynaklar, Erzincan ve Sivas Valilerinin, sahadaki çalışmaları koordine edeceklerini ifade ederek, “Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcılığımız, kaymakamlarımız, il jandarma komutanımız, il emniyet amirimiz, genel müdürümüz ve ilgili kurum ve daire başkanlarımız ve kuruluşların her biri buraya geldi.”

“827 işçi görev başında”

Bölgede çalışan personel sayısı hakkında bilgi veren Yerlikaya, şunları söyledi:

“Şu anda bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 İHA, 2 kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer “5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor.”

Saha Anagold madencilik tarafından işletilmektedir.

Çöpler altın madeni, Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik ve SSR Madencilik’in ortaklığı olan Anagold Madencilik tarafından işletilmektedir.

SSR Madencilik’ten dün yapılan açıklamada, olayın dün saat 14.28 sıralarında meydana geldiği ve altın cevherinin kimyasallar yardımıyla çözüldüğü toprak yığınında büyük çaplı heyelan meydana geldiği belirtildi.

Fırat Nehri yakınında bulunan bölgede heyelan sonucu siyanürün yakın yerleşim yerlerine sızması veya nehir suyuna karışmasından korkuluyor.

Madende yığın liç sistemi kullanılarak altın çıkarılırken, madenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, bölgede kazılan kaya ve toprak yığınlar halinde parçalanarak siyanür ilave ediliyor. Siyanürde çözünen altın cevheri toplanarak kimyasal işleme tabi tutulur.

Değerinin yüzde 54’ünü kaybetti

Çökmenin meydana geldiği Erzincan İliç’te Anagold şirketine ait maden sahasında 2022 yılında siyanür borusunun patladığı ve 20 ton siyanürlü kimyasal karışımın doğaya yayıldığı ortaya çıktı.

Anagold şirketine 2022 yılında kesilen 16,4 milyon TL çevre cezasının ardından faaliyetlerine devam etmesine izin verildi. Ayrıca şirketin 2023 yılında 209 milyon TL vergi borcu da silindi.

Kazanın ardından SSR Madencilik şirketinin hisseleri dün yüzde 54 oranında değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu