Yaşam

Küratörün Bienal’deki iddiası: Kurula ses çıkmadı, isim değiştirildi

Bienal İstanbul Bienali’nin düzenleyicisi olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) uluslararası uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu’nun, 2024 yılında gerçekleştirilecek Bienalin küratörlüğünü Defne Ayas’a oybirliğiyle reddettiği öğrenildi. Iwona Blazwick, Daha önce Gwangju Bienali, Moskova Bienali ve Baltık Trienali’nin küratörlüğünü yapmış olan Ayas’ın yerine Uygulama Konseyi üyesi olarak göreve atandı. Etkinliğin ardından küratör seçim sürecinin şeffaflığı konusunda tartışmalar başladı.

Arka Gazete’nin haberine göre, Sanat çevrelerinde İKSV’nin Ayas’ı ‘riskli’ bulmuş olabileceği konuşuluyor. Bu iddiaya dayanak olarak 2015 Venedik Bienali’nde Ermeni sanatçı Sarkis’in küratörlüğünü Ayas’ın yaptığı bir stant olabileceği öne sürüldü. Teze göre, İKSV’nin Venedik Bienali’nde Türkiye pavyonunda düzenlenen standın bir parçası olan katalogda Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’e ait bir yazı yer aldı. Ermenilerin çektiği acılar İKSV cephesinde rahatsızlık yarattı. Söz konusu katalog, hükümetten gelen tepkiler sonucunda sergiden kaldırıldı.

Olaydan sonra Ayas ve Sarkis kataloğun kalan nüshalarını bir tabuta koydular ve Sarkis tabutu renkli camlarla çevreleyerek bir heykel oluşturdu. Sarkis’in “Respiro” adını verdiği bu eser, İstanbul Dolapdere’deki Arter’de sergileniyor.

Danışma Kurulu, aralarında Defne Ayas’ın da bulunduğu 4 kişilik bienal küratörlüğünü değerlendirmek üzere Ocak ayı sonunda bir araya geldi. Yapılan değerlendirmelerin ardından Japonya 21. Ayas’ı seçti. Ancak kurulun bu önerisinin İKSV tarafından reddedildiği öğrenildi.

Danışma Kurulu’nda görev yapan Agustín Pérez Rubio, Selen Ansen ve Sarkis, Londra’daki Whitechapel Gallery’nin eski müdürü ve AlUla şehrinin Kraliyet Sosyal Sanat Uzman Paneli başkanı Blazwick’in 2019’da atanmasının açıklanmasının ardından istifa etti. Suudi Arabistan. Arka Gazete’nin ulaştığı Sarkis, Ansen ve Rubio konu hakkında konuşmayı reddetti.

İKSV’nin haberine göre istifa da eden Blazwick konu hakkında konuşmadı. Ayrıca İKSV, Ayas’ın neden reddedildiğini açıklamadı. Daha önceki bienallerde düzenlenmesine rağmen bu kez yönetim kurulu üyeleri internet sitesinde paylaşılmadı ve Blazwick’in önerilen 4 kişilik listede yer alıp almadığı açıklanmadı. İKSV, Blazwick’in küratörlüğe seçildiği dönemde Danışma Kurulu üyesi olduğunu da doğrulamadı.

“KÜRATÖR OLABİLİRSEM BU BÜYÜK BİR GURUR OLUR”

Ayas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu görev için değerlendirilmek benim için bir onurdur ve Danışma Kurulu’nun bu görev için beni düşündüğü için minnettarım. Bienalin küratörlüğünü yapabilseydim, benim için büyük bir onur olur. Bienal için bu noktada hiçbir pişmanlığım ve tebrikim yok. Umarım bundan sonraki süreçte adaylık ve seçim süreçleri tamamen şeffaf olur” dedi.

‘İKSV, GÜN İÇİNDE DEĞİŞEBİLECEK İLKE VE İLKELERDE YANLIŞ OLAMAZ’

Blazwick’in atanması Türk küratörler tarafından da eleştirildi. İstanbul’da küratör olan Sarp Özer, “İKSV gibi kuruluşlar, her gün çok şey değişebilen faktör ve ilkelere bağlı kalamazlar. Yetkililerin, heyetin kararını dikkate almamasının doğru bir açıklama gerektirmediğini düşünmesini anlamak gerçekten zor. .”

İKSV’ye yanıt veren Özer, şöyle devam etti:

“Blazwick’in adı açıklandığında İKSV Genel Direktörü Görgün Taner, ’18. İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü kabul ettiği için Blazwick’e teşekkür ediyoruz’ demişti. Kültür kurumları attığı adımların tutarlılığı, hesap verebilirliği ve açıklığı ile tanınır.İKSV, düzenlediği Bienal’de kendi adını değil, ‘İstanbul’ adını kullanıyor.Bu tartışmaların İKSV’yi daha adil, şeffaf bir hale getireceğine inanıyoruz. , açık ve dürüst çizgi.”

‘Bunun sonu yok’

Daha önce İstanbul Bienali Danışma Kurulu’nda görev yapan ve 1992 ve 2005 yıllarında Bienal’in küratörlüğünü yapan Vasıf Kortun, “Bunun sonu yok. Bu yola nasıl çıkacağınızı asla bilemezsiniz. güçlü bir siyasi iklim, ancak müzakereler yoluyla… Sanatçılar ve küratörler kendilerine ‘Ne kadar ileri gidebilirim?’ diye soruyorlar. ve “Bu hikayeyi nasıl anlatabilirim?” Defne Ayas, Türkiye’nin karmaşık koşullarını anlayan akıllı bir kadın, insanları amaçsızca kışkırtmaktansa Bienali en iyi şekilde değerlendirmenin daha iyi olduğunu biliyor.” 2015’ten bu yana bienalin tüm küratörlerinin beyaz Avrupalılar olmasına tepki gösteren Kortun, “Bienal hangi coğrafyada olduğunu bilmiyor. Şimdiye kadar Balkanlar’dan, Doğu Akdeniz’den tek bir küratör çıkmadı. Bu beni şaşırtıyor.”

İKSV ise “Küratör seçimi İKSV tarafından yapılıyor ve Yönetim Kurulu tarafından onaylanıyor. Iwona Blazwick Hanım’ın atanmasına ilişkin olarak Blazwick Hanım’ın toplantıda bulunmadığını vurgulamak isteriz. Bayan Blazwick’i küratör olarak seçen komite, tavsiyenin dışında hareket etme hakkını saklı tutar”. (KÜLTÜR SANAT HİZMETİ)

altieylulajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu