Sadece 4 malzeme ile taş fırın ekmeği yapın! Mayasız artizan ekmeği tarifi, nasıl yapılır?
Mayasız artizan ekmeği, sadece 4 malzemeden hazırlanan ve yapımı oldukça kolay alışık olduğumuz taş fırın ekmeklerini andıran bir tariftir. Bu tarifin oldukça basit olması onu bu herkes tarafından yapılabilir kılmaktadır.
Mayasız artizan ekmeği; kendiliğinden kabaran un diye tarif ettiğimiz un, kabartma tozu ve tuzun birleşimiyle hazırlanan birçok amaçlı undan yapılır. Bu unu bazı büyük market raflarında bulup alabileceğiniz gibi aşağıdaki tarif üzerinden giderek kendiniz evde de yapabilirsiniz.
Mayasız artizan ekmeği tarifini yapmak için sabırlı olmanız gerekir. Çünkü bu ekmek hamurunu ne kadar çok dinlendirirseniz alacağınız sonuç o kadar güzel olur. Döküm tencere içerisinde pişirdiğiniz mayasız artizan ekmeği, taş fırında pişmiş kadar çıtır ve kabuklu olacaktır.
MAYASIZ ARTİZAN EKMEĞİ TARİFİ
8 DİLİM / HAZIRLIK SÜRESİ: 20 DAKİKA / PİŞİRME SÜRESİ: 55 DAKİKA
Mayasız Artizan Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler;
- 4 su bardağı çok amaçlı un
- 2 yemek kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 355 ml maden suyu
Mayasız Artizan Ekmeği Nasıl Yapılır?
Adım 1
Mayasız artizan ekmeği tarifini yapmak için öncelikle 4 su bardağı çok amaçlı un, 2 yemek kaşığı kabartma tozu ve 1 çay kaşığı tuzu bir kabın içerisinde tüm malzemeler birbirine geçene kadar karıştırarak kendiliğinden kabaran un el edin.
Hazırladığınız bu kendiliğinden kabaran undan 519 gram kadarını ayrı bir cam kabın içerisine alın ve üzerine 355 ml maden suyu dökerek bir spatula yardımıyla iyice karıştırın. Bu hamur karışımından yapışkan ve ıslak bir hamur karışımı elde edeceksiniz.
Adım 2
Mayasız artizan ekmeği tarifinin hamurunu hazırladıktan sonra üzerini bir streç film ile kapatarak ılık ortamda en az 3 ila 12 saat boyunca kabarması için dinlendirin. Bu aşamada dinlendirme işlemini ne kadar uzun tutarsanız sonuç o kadar iyi olacaktır.
Mayasız artizan ekmeği hamurunuzun kıvama gelip gelmediğini anlamak için cam kasenin alt kısmına bakın. Eğer hamurun altında büyük kabarcıklar oluştuysa hamurunuz olmuş demektir. Fırınınızı 232 derece de açın ve fırına girebilen döküm bir tencereyi kapağını kapatarak içerisine yerleştirin. Bu aşamayı mutlaka yapın yoksa ekmek istediğiniz kadar kabarmayacaktır.
Adım 3
Fırınınız ısınırken ellerinizi bir miktar su ile ıslatın ve hamurun bir köşesinden tutup kendinize doğru uzatarak çekin. Daha sonra hamurun tam ortasına götürerek bastırın. Aynı işlemi hamuru sekiz parça olacak şekilde her yerine tekrarlayın.
Tezgahınızın üzerini unlayın. Hamuru birleştirdiğiniz orta kısmı alta gelecek şekilde tezgahın üzerine alın. Elinizi unlayın ve hamurun üzerine koyarak kendinize doğru pürüzsüz bir top görünümü oluşana kadar yuvarlayın.
Adım 4
Şekli verdiğiniz mayasız artizan ekmeği hamurunu yine birleştirme yeri aşağıda kalacak şekilde yağlı kağıt üzerine yerleştirin. Dilerseniz bu aşamada hamurun üzerine bıçak ya da makas yardımıyla küçük bir kesik atarak pişerken kabuk oluşumunu destekleyebilirsiniz.
Fırını açın ve içerisindeki döküm tencereyi fırından çıkarıp yağlı kağıt üzerinden olan mayasız artizan ekmeği hamurunu yağlı kağıt ile beraber dikkatlice döküm tencerenin içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın fırına geri koyun.
Adım 5
Döküm tencere ile fırına koyduğunuz mayasız artizan ekmeğinizi 35 dakika boyunca tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde pişirin. 35 dakika sonunda kapağını çıkarın ve 20-25 dakika da bu şekilde altın kahverengi olana kadar pişirin.
Pişen mayasız artizan ekmeğinizi fırından alın ve tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuduktan sonra dilimleyerek tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!