Haber

Sanatçılar boykot edildi, Berlin ‘İsrail’e yönelik eleştiri karşıtlığı’ düzenlemesinden geri adım attı

Almanya’da başkent Berlin Senatosu, kültürel boykot çağrıları ve eleştirilerin ardından sanat alanına sağlanan fonlar için getirilen ‘ayrımcılıkla mücadele’ düzenlemesinden geri adım attı. Aralık 2023’te İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken yapılan yasal düzenlemede, hükümetten sanat fonu alan kişilerin, antisemitizmin tanımına göre ‘her türlü antisemitizmi’ terk edip ‘farklılıklara dayalı bir toplum’ lehine anlaştıkları belirtiliyor. Uluslararası Holokost Anma İttifakı (IHRA) Bildirmekle yükümlüydü.

Euronews haber sitesine göre, kültür ve sanat alanında sağlanacak fonlara böyle bir zorunluluk getirilmesi, Almanya’da haftalarca süren protestolara yol açmış ve ‘Almanya’yı Boykot’ (Almanya’yı Boykot) adlı hareketin yayınladığı açık mektupla sonuçlanmıştı. Onu Fransız yazar Annie Ernaux ve ABD takip etti. Akademisyen ve yazar Judith Butler’ın da aralarında bulunduğu binlerce aydın ve sanatçı imzaladı. Devlet tarafından finanse edilen kültürel etkinliklerin boykot edilmesi çağrısında bulunan hareket, Filistin ile dayanışma ve İsrail devletine yönelik eleştirilerle birlikte ifade özgürlüğünü bastıran “McCarthy benzeri politikaların” kullanılmasını kınadı.

KÜLTÜR SENATÖRÜ: ELEŞTİRİ SESLERİNİ CİDDİ ALMALIYIM

‘Almanya’yı Boykot’ hareketi, IHRA’nın anti-Semitizm tanımının ‘her geçen gün daha resmi bir devlet politikası haline geldiğini, İsrail devletine yönelik eleştirileri ve Almanya’nın kültürel alanından gelen Siyonist karşıtı bakış açılarını etkili bir şekilde sansürlediğini’ öne sürüyor ve sonuçta şunu savundu: ‘Antisemitizmle mücadeleye zarar veren, tehlikeli ve sahte bir eşdeğerlik yaratıyor’. Başta ‘Strike Almanya’ olmak üzere sanatçıların eleştirileri Berlin’i düzenleme yapmaktan caydırdı.

Berlin Kültür Senatörü Joe Chialo, açıklamasında şunları söyledi: “Bu düzenlemeyi sanatsal ifade özgürlüğünün kısıtlanması olarak gören hukuki ve eleştirel sesleri ciddiye almalıyım. Bu konuda yanılmayın: Özgür bir kültürel ortam için mücadele etmeye devam edeceğim. Berlin’de ayrımcılık.” Açıklamada, senatonun kültür alanında çalışan kişi ve kurumlarla ‘oybirliğiyle karar’ almak üzere toplantılar yapmayı planladığı belirtildi.

‘BU GEÇİCİ BİR ZAFER’

‘Strike Almanya’ ise düzenlemeden geri adım attıktan sonra bunun ‘sadece başlangıç’ olduğunu söyledi. Hareket, yaptığı açıklamada, “Bu değişiklik, Berlin’de ve dünyanın dört bir yanında birçok insanın sahada gerçekleştirdiği eylemlerin sonucudur.” dedi. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan hareket, şunları söyledi: “Bu geçici bir zafer, ancak Berlin’e özel IHRA maddesi yalnızca ulusal bir sorunun belirtisidir. IHRA’nın 2017 yılında federal bir direktif olarak kabul edilmesi, buna rağmen halen yürürlüktedir. bu haber. IHRA ülke genelinde hâlâ yürürlükte.” “Reddedilmesi yönünde çağrıda bulunuyoruz. Almanya’nın grev çağrısı değişmeyecek” dedi.

Berlin Senatosu’nun bu kararını sosyal medya platformundan duyuran gazeteci James Jackson, “çıkardığını” söyledi.

‘SANATÇIN SESİNİ YÜKSELTME HAKKI VAR’

‘Almanya’yı Vurun’ adlı hareketin internet sitesinde boykot çağrısının siyasi bağlamı olarak İsrail’in Gazze’ye yönelik ‘soykırım operasyonu’na dikkat çekilirken, Alman devletinin Filistin toplumu üzerindeki baskısını artırdığı belirtiliyor. Bu dönemde Almanya’nın İsrail’e silah ihracatının yüzde 10 arttığına dikkat çeken hareket, bu bağlamda Almanya’da kültürel ve akademik alanların tamamen kamu fonlarına bağımlı olmasının kültürel üretimi devlet politikasının bir uzantısı haline getirdiğini belirtiyor.

Bu bağlamda hareket, sanatsal özgürlüğün korunmasını, antisemitizmle mücadeleye odaklanılmasını ve yapısal ırkçılığa karşı mücadeleyi talep etti. Açık mektuba imza davet eden ‘Almanya Grevi’, bunun Filistin ırkçılığına ve sansürüne karşı bir grev ve boykot olduğunu, Gazze yok edilirken sanatçıların ve kültür emekçilerinin uluslararası dayanışma ve hak mücadelesi verme sorumluluğuna sahip olduğuna dikkat çekti. Devam eden katliama karşı sesimizi yükseltmek için.

Açık mektuba Annie Ernaux ve Judith Butler gibi isimler de imza atarken, sanatçılar Suneil Sanzgiri ve Ayo Tsalithaba, benzer şekilde Holly Childs, Gediminas Žygus, Mohammad Berro, Monica gibi sanatçılar da Berlinale’de gösterilecek yeni eserlerini geri çekme kararı aldı. Basbous ve Charbel Alkhoury de çalışmalarını paylaştı. Ocak ayında başlayacak olan Berlin dijital sanat festivali Transmediale’den çekildi. (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu